Roskilde Garden blev stiftet den 25. juni 1935 af boghandler Andreas Flensborg, og er dermed Danmarks ældste bygarde. Garden har derfor en lang og gloværdig historie bag sig og med sig.

Historien er vigtigt for Garden, dens nuværende og tidligere medlemmer. Således har tidligere medlemmer deres egen forening kaldet ”Tinsoldaten”.

Roskilde Garden har optrådt ved et hav af arrangementer, i både ind – og udland. Roskilde Garden har altid haft et stærkt tilhørsforhold til byen Roskilde, og har nydt stor opbakning fra byen, dette både fra erhvervsliv, det kommunale niveau og ikke mindst borgerne i byen.

Roskilde Garden har vundet en lang række konkurrencer, både i Danmark, men også ved forskellige udenlandske konkurrencer. Garden har således været Danmarksmester hele 3 gange, og senest i 2015 blev Garden verdensmester i Streetparade, dette er aldrig lykkedes nogen dansk garde..

Mange tidligere Roskildegardere er i dag professionelle musikere, dette er ikke et mål i sig selv for Garden, men vidner om den høje standard Garden formår indenfor det musikalske.